fredag 24. september 2010

Trollringer

Management guru Richard Pascale snakket i et foredrag om ”rackets” – ”a racket is an unwanted condition that persists”. Altså en uønsket tilstand som vedvarer. Foreldre opplever at barnets rom forblir uryddig selv om vi ønsker det annerledes. Selv har jeg snakket om at jeg burde vært noen kilo lettere! I organisasjonslivet har vi i mange år snakket om at vi bør ha ”flere kvinner i ledende stillinger”. Per juni 2010 har ca 2 % av selskapene på Oslo Børs kvinnelige sjefer. Hmm.... Klassiske ”Rackets”!

Racket er et engelsk ord som jeg ikke umiddelbart kan assosiere med, så jeg undret meg om det kunne finnes et norsk ord vi kunne bruke. Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger, Jostein Soland foreslo ”Trollring” etter Sigurd Hoels bok ”Trollringen”. Uansett hva man gjør så blir man sittende fast, det er som det er slått en trollring rundt oss eller det vi vil forandre. I Hoels bok vil hovedpersonen forandre verden til det bedre, men blir offer for motkrefter i bygden.

Finnes det noen trollringer i vårt liv eller i vår organisasjon? Uønskede tilstander som vi har snakket om å gjøre noe med, kanskje også prøvd å gjøre noe med, men som like forbannet er uendret!

Trollringer må nærmes med respekt og kløkt. Det er nemlig gode grunner for at uønskede tilstander vedvarer. Det er krefter som holder dem der! De kreftene kan til tider være svært så synlige, men like fullt vanskelige å temme. Mange av dem er usynlige for oss, enten fordi vi har vent oss til dem, eller fordi vi ikke har nøstet opp i de bakenforliggende årsakene.

Vi må selvfølgelig tro at troll kan temmes.

• Anerkjenn at vi har å gjøre med en trollring
• Ta på oss Askeladden-hatten. Dette krever kløkt
• Identifiser kreftene som opprettholder trollringen
• Hvordan kan vi svekke de kreftene som opprettholder trollringen?
• Analyser de motkreftene vi har prøvd å iverksette. Hvorfor virker de ikke?
• Unngå at vi gjør mer av det samme!

Trollringer er uønskede tilstander som vedvarer til tross for våre forsøk på å gjøre noe med dem. Trollringbekjempere ønskes velkommen i våre ledergrupper og i våre organisasjoner! Ikke sant?

1 kommentar:

  1. Jeg har veldig liten tro på at troll kan temmes, de er en del av vår hverdag, som vi må leve med gjennom hele livet. En kan temme noen - og andre vil dukke opp.. Og den smule galskap som enhver levedyktig organisasjon trenger, kan etter mitt syn aldri utvikle seg uten trollene.. eller trollringene som dere kaller det!

    SvarSlett